This is the Tagline, edited under "Misc Content"

Sample Left Feature Box

Build feature boxes to go in your left column in Feature Content / Standard in your Site Manager.

Според компаниите в България недостигът на ИТ умения е най-голямата заплаха за техния бизнес

Липсата на кандидати с търсените умения в сферата на AI, разработки на мобилни решения и AR/VR допълнително усложнява проблемите, свързани с назначаването на служители; дигиталните изисквания продължават да растат, което кара бизнеса да се насочи към алтернативни източници на таланти

Nov 9, 2022

СОФИЯ – 9 ноември 2022 г. – Най-актуалното проучване, проведено от Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), световната компания за дигитална инфраструктура, разкрива, че българските ИТ лидери, както и тези по света, изпитват сериозни опасения, свързани със задържането и назначаването на служители.

Според Глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix за 2022 г. 60% от ИТ лидерите в България гледат на недостига на персонал с ИТ умения като една от основните заплахи за техния бизнес. Това е в съзвучие с глобалните резултати, според които 62% от респондентите са посочили същото опасение. Компаниите, включително и Equinix, търсят начини за разширяване на източниците на таланти, като включват все по-разнообразни кандидати чрез алтернативни инициативи за подбор на персонал. 2 900-те глобални участници в проучването обръщат внимание на това, че скоростта, с която технологичната индустрия се трансформира, е довела до затруднения за компаниите да намерят хора с подходящия набор от умения, с който да отговорят на настоящите и бъдещите предизвикателства.

Най-често посочените опасения на българските компании са свързани със запазването на настоящите експерти (60%) и кандидати за работа с неподходящ набор от умения (54%). Най-търсените технологични експерти са в сферите на AI/машинно обучение (28%), разработки на мобилни решения (27%) и AR/VR (19%). Усеща се недостиг още и за позиции като експерт по разработка на софтуер за сигурност (18%), архитект по сигурността (17%), хардуерен инженер (16%) и облачни изчисления (14%).

Въпреки че в глобален план водещите опасения са същите – кандидати за работа с неподходящ набор от умения и запазване на настоящите служители – и двата аспекта са идентифицирани от 44% от респондентите, най-търсените позиции се отличават от идентифицираните на българския пазар. В това число влизат ИТ техници (27%), специалисти по облачни изчисления (26%), както и експерти в сферата на AI/машинни изчисления (26%). ИТ лидерите очакват, че пропуските в технологичните умения ще се запазят същите и занапред, като AI машинни изчисления ще станат все по-важен фактор.

Кери Гилдър, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services, обясни: „Откриването на подходящите умения е истински проблем в технологичния бранш, особено що се отнася до софтуерната част. В действителност, зарaди „софтуеризацията“ на услугите, всички индустрии търсят един и същ набор от умения. Едно от предизвикателствата тук е липсата на осведоменост сред младите относно съществуващите възможности в технологичния сектор. Доставчиците на свързаност не фигурират в голямата част от примерите от практиката. Дори и тези на ниво университет. Същевременно има голямо количество свършена работа в сфери, свързани с подводните кабели, сателити и оптика. Нужно ни е колаборативно мислене във връзка с талантите и да работим като единен бранш, за да можем да привлечем повече хора с разнообразни умения, които чакат своя шанс.“

В отговор на недостига на умения много компании полагат големи усилия, за да преквалифицират хора от други области. Тенденциите в България следват световните, като в страната най-висок процент (46%) са посочили, че преквалифицират служители от сходни сфери. 22% пък опитват да подсилят екипите с хора от други сектори. В световен план процентите са съответно 62% и 34%. Съкращенията подтикват служителите да започнат да търсят възможности за повишение на уменията или кариерата си, следователно компаниите, които предлагат възможности за обучение и развитие, могат да са в по-добра позиция за привличане на таланти.

В България най-често преквалифицираните служители са завръщащите се от по-дългосрочно отсъствие, например след отпуск за отглеждане на дете – 46%. Следват ги кадри от сферата на администрацията (45%) и финансите и застраховането (38%). Тези преквалифицирани служители помагат на компаниите да преодолеят пропуските в техническите умения в роли като ИТ техник (46%), анализатор на данни (31%), разработчик на мобилни решения (25%).

В глобален план най-често преквалифицираните служители идват от административни профили (36%), както и от сферата на финансите и застраховането (33%) и завръщащите се от продължително отсъствие (30%).

Equinix разполага с различни програми за кариерен преход, част от портфолиото Career Pathways. Тези програми са създадени, за да разширят и диверсифицират каналите за подбор на служители, като се черпи и от кариери с „преносими“ умения. В това число влизат ветерани от армията, които преминават към цивилен живот, както и оттеглили се олимпийски или параолимпийски спортисти, чрез партньорство с Athlete Career Transition (ACT). Програмата за кариерен преход заема 40% от дейностите по назначаване на кадри в глобален план, набиране на служители от съседни индустрии, като авиокомпании, петрол и газ и хотелиерство, и преквалификацията им, за да заемат роли в центрове за данни. Сред допълнителните програми са предстоящата Invictus, чийто фокус ще бъде назначаването на ветерани, получили степен на инвалидност вследствие на военна служба, както и New To Career, която привлича новозавършили студенти и програми, насочени към служители с бежански произход. Цели се тези инициативи да осигурят над 750 нови служители в компанията през 2022 г.

Междувременно бизнесът също търси кадри чрез университетски стажантски програми. ИТ лидерите в България посочват, че основните канали, които компаниите им използват за партньорство с висшите учебни заведения, включват възможности за студентски стаж (34%), партньорство по програми за практика по специалността (31%), участия в университетски кариерни изложения (25%) и съвместни обучителни програми с висшите учебни заведения (22%).

Стажантските програми са най-популярният метод за сътрудничество с университетите и по света – 42%. Следват съвместни обучителни програми (41%), участие в университетски кариерни изложения (37%) и партньорство по програми за практика по специалността (34%). Пример за подобно сътрудничество е CLAP-TECH Pathway—финансиран от Hong Kong Jockey Club Charities Trust, в рамките на който множество технологични компании, включително Equinix, си сътрудничат с Хонконгския баптистки университет и средните училища в Хонконг, за да осигурят на студентите и учениците уменията, нужни за кариера в сферата на технологиите. Equinix е отделил 160 000 щатски долара за стипендии с фокус върху устойчивостта за програми на Националния университет на Сингапур (NUS) и Сингапурския университет по мениджмънт (SMU), за да разширят методите на обучение отвъд традиционните академични дисциплини.

Допълнително Equinix разглежда варианти за партньорства с общински колежи и институции за професионално обучение. През миналата година беше положено началото на „Стипендията на Equinix за дигитална инфраструктура“ в партньорство с Общинския колеж на Северна Вирджиния и Фондация NOCA. Тя осигурява нужните рамки, с които кандидатите да се обучават в сферата на инженерните технологии могат да навлязат в сектора на центровете за данни.

Според Бранди Галвин Моранди, главен юридически директор и главен директор „Човешки ресурси“ в Equinix: „Проучването разкрива, че несъответствията в набора от умения затрудняват назначаването на служители сред технологичните екипи по света. Има цялостна липса на осведоменост относно специфичните умения, нужни за определени роли. Потенциалните кандидати се нуждаят от по-добри насоки, свързани с обучението, подготовката и кариерните възможности.“

„Това предизвикателство дава на сектора ни възможността да назначи и развие таланти по различни начини и това е нещо, върху което работим в последните години. Вярваме, че компаниите трябва да насърчават прогресивни планове за развитие на талантите в технологичните роли, които да покриват както неопитните, така и вече обучените кандидати. Друга възможност предоставят менторските програми – помагат на потенциалните кандидати да получат достъп до установена мрежа за кариерна ориентация, като същевременно свързват компаниите с подходящите кандидати за изграждане на солиден екип от таланти. Насърчаваме и висшите учебни заведения и институциите за професионално обучение да работят съвместно с технологичните екипи в компаниите, за да се гарантира, че учебните им програми предават необходимите умения на студентите, за да ги подготвят за желаните кариери“, допълни Галвин Моранди.

За да се ускори прогресът в тази сфера, наскоро Equinix  стартира Фондацията на Equinix, в която си партнира с организации с цел напредък в дигиталното включване – от осигуряване на достъп до технологии и свързаност до развиване на качествата, необходими за кариера в сферата на технологиите, и основите за успех в днешния дигитален свят.

За да научите повече за Глобалното проучване на технологичните тенденции или, за да изтеглите копие, моля посетете: Equinix 2022 Global Tech Trends Survey

За проучването
Независимото проучване по поръчка на Equinix e анкетирало 2 900 експерти, вземащи решения в ИТ сферата, в различни компании, намиращи се в Северна, Южна и Централна Америка (Бразилия, Канада, Колумбия, Мексико, САЩ), Азиатско-тихоокеанския район (Австралия, Китай, Хонконг, Индия, Япония, Сингапур, Южна Корея) и регион ЕМЕА (България, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Нигерия, Полша Португалия, РЮА, Испания, Швеция, Швейцария, Турция, ОАЕ, Обединеното кралство). Респондентите са избрани за участие от онлайн панела на Dynata. Анкетата е попълнена онлайн в периода 01 март 2022 г. и 29 март 2022 г.

Научете повече за Фондацията на Equinix
Научете повече за Бъдещето на дигиталното лидерство

За Equinix
Equinix (Nasdaq: EQIX) е световната компания за дигитална инфраструктура. Дигиталните лидери  използват доверената платформа на Equinix, за да съберат на едно място и взаимосвържат основна инфраструктура със софтуерна скорост. Equinix предоставя на организациите достъп до всички ключови локации, партньори и възможности, за да скалира гъвкаво, да ускори стартирането на своите дигитални услуги, да предоставя опит от световна класа и да увеличава своята стойност, като същевременно подкрепя целите, свързани с устойчивостта.

Изявления, насочени към бъдещето
Това прессъобщение съдържа изявления, насочени към бъдещето и включващи рискове и несигурност. Действителните резултати може да се различават съществено от очакванията, които се обсъждат в подобни изявления, насочени към бъдещето. Факторите, които могат да причинят такива разлики, включват, но не се ограничават до рискове за нашия бизнес и оперативни резултати, свързани с пандемията от COVID-19; настоящата инфлационна среда; колебанията на валутните курсове; увеличените разходи за доставка на електроенергия и общата нестабилност на световния енергиен пазар; предизвикателствата, свързани с придобиването, експлоатацията и изграждането на IBX и xScale®  центрове за данни и разработването и предоставянето на продуктите и решенията на Equinix; непредвидени разходи или трудности, свързани с интегрирането на дружества, които са придобити или предстои да бъдат придобити от Equinix; неполучаване на значителни приходи от клиенти в наскоро изградени или придобити центрове за данни; неизпълнение на планове за финансиране, които се предвиждат спорадично; конкуренция от страна на съществуващи и нови конкуренти; способността за генериране на достатъчен паричен поток или по друг начин да се получат средства за погасяване на нови или съществуващи неизплатени дългове; загубата или спада в бизнеса от нашите ключови клиенти; рискове, свързани с данъчното ни облагане като инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT) и други рискове, описвани в заявленията на Equinix до Комисията по ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission). По-специално, вижте последните  и предстоящите тримесечни и годишни доклади на Equinix, подадени в Комисията по ценни книжа и фондови борси, копия от които са на разположение при поискване от Equinix. Equinix не поема никакво задължение да актуализира информацията, съдържаща се в това прессъобщение.

 

Equinix Media Relations
press@equinix.com

Equinix Investor Relations
invest@equinix.com